fredag 22 januari 2010

Blommig fredag

Min balkong den 30 mars förra året. Det är inte så långt kvar innan vi är där igen!


Katarina undrar hur vi ser på det här med trädgårdsprydnader.
Jag tycker att det kan vara väldigt fint och stämningsfullt med lite pynt bland växterna. Men det får inte bli för mycket och inte för utstuderat för då blir effekten den motsatta. Two Faces gör väldigt fina saker tycker jag. Min fina rostiga påsklilja kommer därifrån.




fredag 15 januari 2010

Blommig fredag

Jag har en sådan vårlängtan idag så jag måste vara med i Blommig fredag!

Jag har ingen aning om ifall mina växter överlever vintern eller ej. Men en kruka som jag verkligen hoppas klarar sig är den här:


Krukan med förgätmigej och spetsmössa. Det är en helt ljuvlig kombination som blommade månad efter månad förra året.


Om man som jag känner en stark vårlängtan så kan man pigga upp sig med fler blommiga fredagsbilder hos Katarina.

söndag 10 januari 2010

Vilken vinter!

Oj vilken vinter som dragit in över Europa! Varje dag läser man om snökaos, inställda flyg, elavbrott och människor som faktiskt frusit ihjäl i kylan även här i Sverige.
Det var länge sedan som det var så kallt i Göteborg så att det krasar under fötterna när man går och biter i strupen när man andas. Kallt, soligt och vackert har det varit. Men nu är det lite mildare väder på väg och inte mig emot.

På balkongen är det faktiskt vitt nu eftersom det snöade vertikalt någon dag! Katterna tycker att det är för kallt nu och går ut några sekunder bara för att kolla läget.


Ett par av mina amaryllisar som blommar fortfarande och som jag är så förtjust i.



måndag 4 januari 2010

Isolering och längtan

Idag bestämde jag mig för att det är jobbigare att oroa sig för att växterna ska frysa ihjäl än det är att vira in dem i vinterkläder. (Eller rättare sagt dö av temperaturväxlingar hit och dit...) Så nu är det gjort.

Isolerad Portlandros och myskros.



Lavendel och smårosor.



Så nu ser det för trist ut på min balkong.

Annat var det i somras...





Längtar...

fredag 1 januari 2010

Nytt år

Idag är det den första dagen på det nya året, jag tycker redan att det känns mycket ljusare!

Vintern har verkligen tagit ett rejält grepp över landet. Här i mina trakter brukar kylan normalt inte komma förrän i slutet av januari eller in i februari, men nu känns det som att det kan bli en riktigt kall vinter.

Jag ska inte säja att jag var helt oförberedd, utan snarare har jag inte riktigt bestämt mig hur jag ska göra. Med vintertäckningen alltså. Förra vintern täckte jag in en del av krukorna när kylan kom och allting utom en lavendel (som dessutom var inklädd) klarade sig alldeles utmärkt. Jag vet att det är temperaturväxlingarna som tar kål på växterna men det känns som att min balkong är lite som en temperaturmässig utjämningszon, det tar lång tid innan kylan kommer hit in.

Jaja jag får hålla lite koll på temperaturväxlingarna och se om jag måste börja klä in allt i fult isolermaterial. Tråkigt tycker jag som njuter av min balkong även nu på vintern. Mest inifrån förstås, men när man öppnar dörren så doftar det fortfarande underbart från lavendeln.

Nu har rosenplistret i trätunnan frusit ner. Stensötan krullar ihop sina blad i kylan men den är vintertålig så bladen rättar till sig så fort det blir mildare igen.


I lådan klarar sig växterna nog ganska bra.


När det fryser på så får murgrönsbladen ett konstigt utseende; mörka, glansiga och liksom svullna. Men så fort det blir mildare så ser de ut som vanligt igen.



Igår upptäckte jag det här! I höstas sådde jag kobrakallefrön och ställde i mitt miniväxthus i fönstret. Jag har haft dem i plast och vattnat då och då. Nu har de grott och växt utan att jag har märkt det! Det här ska bli så spännande att följa! De ska nog få bo på kolonilotten längre fram eftersom de blir bortåt två meter höga när de är färdiga...






På bordet under fönstret står en snygg nykomling! En Ficus Retusa som ofta används till bonsaier. Jag är inte mycket för strikta disciplinerade bonsaier men jag älskar uppstammade krukväxter som ser ut som träd. Krokiga skrovliga stammar är snyggt!