fredag 16 juli 2010

Rosorna som blommar

Några nya rosor blommar på lotten. Fina klassikern 'Louise Odier', ljuvlig bourbonros från 1851 som doftar underbart.

















Den här rosen har jag varit nyfiken på. Nästan svart var den första knoppen innan den slog ut. Astrid Gräfin von Hardenberg heter den här djupt purpurröda buskrosen från Tantau med en härlig doft. Snygg är den.




































































En fin fingerborgsblomma får också vara med.

































Portlandsrosen Jacques Cartier står i den runda rabatten. Min favorit.

















Jag hade en härlig eftermiddag på lotten. Gjorde inte så mycket. Rensade lite, luktade på blommorna, pratade lite med grannarna, läste och mumsade röda vinbär.

















När jag kom hem var jag tvungen att ta några bilder på nattljuset, den är så fin.

















tisdag 13 juli 2010

Lotten

Var på lotten på söndagen och fixade lite. Jag kommer nog att få möblera om lite i rabatterna tror jag. 

































Mitt fina kungsljus.


































En Tantauros som skulle vara 'Ascot' men som är något helt annat. Undrar bara vad?

































Lite har hänt sedan jag satte igång med min lott i april. Är det verkligen bara tre månader sedan det såg ut så här?































Och så här...





lördag 10 juli 2010

sol-regn-sol

Först är det bara sol och sol, sedan från ingenstans kommer en hel dag när regnet bara faller från morgon till kväll. Som i torsdags. Men morgonen efter så är det fint igen. Konstigt. Men min lott blev nog glad för regnet.

Min balkong är fin i solljuset med ny liten ros och ny hink till fontänen. Eller nygammal för det är egentligen en ytterkruka i svart plåt som jag hade sedan innan.


































Nya rosen 'Sommerwind' får ersätta klätterrosen som inte klarade vintern. Visst är den söt?


































Nedanför rosen i lådan porlar den lilla fontänen.


































Salladen börjar bli riktigt stor.

































Jag har fått en ny liten favorit. Rosa nattljuset 'Siskiyou'. Skir och doftande.

onsdag 7 juli 2010

Rävsvansar, tistlar och en monsterros

De senaste veckorna har jag inte varit så mycket på lotten. Jag har bara åkt dit och vattnat en gång i veckan. När jag kom dit i söndags så fick jag en chock. Var är mina rabatter tänkte jag. Dumt nog tog jag inga foton före rensningen förutom bilden nedan som får symbolisera ogräsinvasionen. Fast från början syntes inte ens stenarna.


































Stenarna runt mittrabatten syntes inte heller och framför långa rabatten var det som en vägg av tjockt ogräs. För att inte tala om hur det såg ut i själva rabatterna med tistlar, rävsvansar, maskrosblad och annat elände som en tjock matta. Hur kan det uppstå ett totalt förfall på två veckor?

















När jag tittade rakt fram så tänkte jag att det var något barn som hade kastat in orangea plastbollar i min rabatt. Men när jag kom närmare så fick jag en chock till.

















Det var inga plastbollar utan det var min pyttelilla tyska ros som hade börjat blomma med tre monstruösa blommor. De är lika stora som största sortens pionblommor och med fladdriga kronblad i rosagulaprikos. Blommorna är så tunga så de nickar och ser ut som de skäms. Det kan de gott göra tycker jag. Komma här och slå ut gigantiska blommor i skrikiga färger...

















Monsterrosen 'Augusta Luise' med sällskap.

















Men allting ser ändå ganska fint ut i kvällsljuset. Den vita rosen i vänster nederkant är rugosan 'Louise Bugnet' med vackra helt normalstora blommor. Båda rosorna doftar väldigt gott.

Efter två dagars ogräsrensande är jag helt ledbruten men väldigt nöjd. Och när jag väl vant mig vid min lilla ros med monsterblommorna så tycker jag faktiskt att den är ganska... hm.. fin... typ.

söndag 4 juli 2010

Rosenfest

I fredags var det Rosens Dag och Trädgårdsföreningen här i Göteborg firar rosen med en hel rosvecka. Igår var det stor Rosfest Med rosguidningar, kurser, musik, försäljning och annat. Allt i rosens tecken.

Jag måste faktiskt skryta lite för jag tycker att trädgårdsföreningen är fantastisk. För ett antal år sedan återställde man parken till sitt ursprungliga skick fast med en modern tuch. Bort med alla raka gångar och räta vinklar och tillbaka med vindlande grusgångar, stora tapetplanteringar, rostorn och pergolor.

Just rosenträdgården är sedan en stor rossamlingsdonation på 1980-talet en av norra Europas främsta och består idag av Rosparken och Rosariet. I Rosparken finns alla gammaldags rosor planterade ihop med olika perenner. De moderna rosorna som tagits fram efter 1867 finns i det stora Rosariet.

Jag började i Rosariet och tittade på mängder av engelska Austinrosor som är framtagna för att likna gammaldags rosor och dofta ljuvligt, men vara mer härdiga och remonterande.


































I Rosariet hittar man allt från moderna stela rabattrosor med gigantiska blommor från sextio- sjuttiotalet till mängder av fina små myskrosor, de flesta från tidigt 1900-tal. Här är 'Queen av Musks' från 1913.
Myskrosor är underbara och jag sörjer min fina 'Cornelia' som inte klarade den bistra vintern. Men en ny 'Cornelia' kommer det att bli. Och en 'Ghislaine de Feligonde'... Och en...

































Från 2003 är Kordes spektakulära klätterros 'Aloha' som doftar som den ser ut; persika-mango-hallon-nånting. Mums!
(alla små liggande bilder blir större om man klickar på dem)

















'Alchymist' från 1956, också från Kordes.

















Okända rosor har också en egen avdelning i Rosariet. Här en remontantros som heter 'Surbrunnsgatan'. Jag tyckte också att jag såg en ros som hette 'Greta Petterssons Ros'. Charmigt.


































I rosenträdgården finns också några små temarosenträdgårdar gjorda av kända internationella designers. Här är "Persisk matta på holländska" av Piet Oudolf. Tre sorters enkelblommande, doftande rosor på en äng av gräs. Vackert.

















Men rosenfesten bör ändå framförallt tillägnas de gammaldags rosorna som blommar som allra vackrast precis just nu. Och som de doftar...

































Ulf Nordfjell har skapat den nya rosparken för de gammaldags rosorna. Här växer Gallicarosor, Centifoliarosor, Portlandrosor, Damascenerrosor och alla andra gamla sorter tillsammans med perenner i blått, violett och vitt.

















Det går inte att sluta plåta när det är så vackert.

















Här någonstans höll jag på att svimma av skönhetschock och väldoft. Att det var närmare 30 grader varmt kan ha gjort sitt till...

















Lite svalka i pergolan.

































Ljuvligt.

































Om man kisar så liknar det nästan mitt växthus. Får mina rosor bara växa till sig och jag planterar perenner konsekvent i blå toner så tror jag nog att det kan bli något. Framförallt som jag köpte min första gammaldags ros till lotten igår. =)

































Som gigantiska nyponblommor, gallicarosen 'Ariana d'Algier'. Helt underbar!

































Suck! Jag älskar rosor...


































De säljer gammaldags rosor i Trädgårdsföreningen. Det finns ganska många sorter men gissa vad jag köpte till lotten? En 'Jacques Cartier'! Så nu har jag två, en på balkongen och en till lotten. Men det blir bra för det är den perfekta rosen och jag hade redan bestämt att jag skulle ha en på lotten också. Nästa gammaldags blir nog en 'Rosa Mundi'.